zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Polecane artykuły

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy08-07-2020

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest obecnie jedną z najczęstszych chorób przewlekłych przewodu pokarmowego.

czytaj całość

Sezon na wrzody08-07-2020

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego.

czytaj całość

Rak żołądka, dlaczego taki groźny. 08-07-2020

Za poznane czynniki ryzyka raka żołądka uważa się palenie papierosów, nieprawidłową dietę (żywność konserwowana, zawierające duże ilości soli, uboga w błonnik), zmiany zapalne błony śluzowej żołądka z zanikiem, dysplazją, przewlekłe zapalenie żołądka z zakażeniem Helicobacter pylori, polipy żołądka o średnicy przekraczającej 2cm.

czytaj całość

Tomografia czy rezonans? Oto jest pytanie.08-07-2020

Na czym więc dokładnie polega różnica między tomografią a rezonansem i kiedy się te badania wykonuje?

czytaj całość

Lista artykułów

Jak zacząć zdrowo się odżywiać? Porady, inspiracje, wskazówki 06-07-2020

Według nowoczesnej dietetyki zdrowe odżywianie nie jest wcale trudne i uciążliwe. Ważne, aby pamiętać o kilku prostych zasadach - odżywiaj się regularnie, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, jedz jak najwięcej warzyw i owoce w dwóch porcjach dziennie. Pamiętaj także o ograniczeniu węglowodanów - to najważniejsze zalecenia dietetyków, dotyczące zdrowego żywienia.

czytaj całość

Nietolerancja pokarmowa czy choroba? Tych objawów nie wolno lekceważyć 06-04-2020

Nietolerancja na pokarmy spożywcze charakteryzuje się dużą różnorodnością wielu nieswoistych objawów. Są to głównie zaburzenia gastroenterologiczne, ale nie tylko. 

czytaj całość

Zdrowe odżywianie w pigułce, czyli jak dbać o swoje zdrowie 30-05-2019

Świadomość, jak ważną rolę odgrywa zdrowe odżywianie, jest coraz większa. Konsumentom nie wystarcza już, by produkt był tani, ale powinien on zaspokajać też inne potrzeby, czyli być zdrowy, pozbawiony niepotrzebnych ulepszaczy i konserwantów. Coraz popularniejsze stają się produkty, które nie tylko są korzystne dla naszego zdrowia, ale zostały też wyprodukowane lub wyhodowane w duchu fair-trade oraz bez szkody dla środowiska. Ten niesłabnący trend życia eko ma szereg korzyści, przede wszystkim dla organizmu. Jak nie pogubić się wśród bogatej oferty produktów dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością?

czytaj całość

Zgaga, refluks żołądkowy ? objawy, przyczyny, leczenie 02-04-2019

Zgaga i refluks żołądkowy to terminy, którymi określamy często uczucie pieczenia i gorąca odczuwane początkowo w klatce piersiowej, a następnie w gardle. Nieprzyjemne doznanie pojawia się falami i występuje zazwyczaj niedługo po spożytym posiłku. Tę przykrą reakcję naszego organizmu wywołuje refluks żołądkowy, a towarzyszące refluksowi żołądkowemu nieprzyjemne objawy to inaczej zgaga.

czytaj całość

Kwas masłowy jako narzędzie naprawcze dla jelit 17-09-2018

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe dość powszechnie występują w jelicie grubym, jednym z najważniejszych z nich jest kwas masłowy niezbędny do należytego funkcjonowania procesów trawiennych, poprzez utrzymywanie niskiego pH treści jelitowej.
Kwasy tłuszczowe powstają w wyniku fermentacji bakteryjnej błonnika w obrębie okrężnicy, odgrywają one niezwykle ważną rolę w utrzymywaniu struktury, integralności i funkcji jelita. Do kwasów tych zaliczamy, kwas masłowy, octowy i propionowy. 

czytaj całość

Istota zdrowego żywienia w jednostkach chorobowych 14-08-2018

Schorzenia wszelkiego rodzaju, poczynając od zwyczajnych przeziębień i osłabień, a kończąc na najpoważniejszych chorobach, wymagają szczególnej uwagi zwróconej na wspomaganie organizmu. Wycieńczone ciało potrzebuje kalorii, ale na odpowiednim poziomie, a do tego zwiększonej dawki substancji odżywczych. Kluczowym aspektem jest zachowanie właściwej, codziennej diety i tu z pomocą może przyjść catering dietetyczny.

czytaj całość

Chudnij na zdrowie 13-04-2018

Zielony jęczmień to młode, kilkucentymetrowe pędy jęczmienia zwyczajnego - tego samego, z którego powstaje kasza jęczmienna, np pęczak, a także słód do produkcji piwa i whisky. 

czytaj całość

Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, leczenie 27-02-2018

W dzisiejszych czasach nietolerancja laktozy to jedno z częściej spotykanych schorzeń. Brzmi dość tajemniczo, ale jest to nic innego jak brak w organizmie enzymu (laktazy) lub jego duże ograniczenie, który jest odpowiedzialny za rozkładanie cukru mlecznego, czyli laktozy do glukozy i galaktozy.

czytaj całość

Charakterystyczne objawy chorej trzustki 15-02-2018

Chora trzustka może objawiać się bólem brzucha, spadkiem masy ciała czy biegunką lub wymiotami. Na narząd źle wpływa ciężkostrawna dieta oraz używki, takie jak: papierosy czy alkohol. Problemy z trzustką mogą sygnalizować różne choroby, np. nowotwór czy ostry stan zapalny trzustki.

czytaj całość

Diagnostyka przewodu pokarmowego 27-01-2018

Profilaktyka jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Jak zapobiegać chorobom układu pokarmowego i dbać o niego, aby prawidłowo funkcjonował? Jakie badania powinniśmy wykonać profilaktycznie oraz przy podejrzeniu wystąpienia choroby układu pokarmowego?

czytaj całość
Poprzednie123...Następne