zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Zatrucia pokarmowe ? ! 07-12-2017

Zatrucia pokarmowe to schorzenia wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie, ich toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Do najczęstszych przyczyn bakteryjnych należą: gronkowce, Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter, Eserichia coli, a z wirusów - rotawirusy.

 

Do najgroźniejszych toksyn bakteryjnych należy jad kiełbasiany.

Zjedzenie nawet małej ilości zanieczyszczonej żywności może wywołać chorobę. Jej objawy mogą wystąpić w ciągu pół godziny od spożycia, w niektórych przypadkach znacznie później – nawet po trzech tygodniach – zależnie od czynnika wywołującego.

Pierwsze objawy to na ogól nieżyt żołądka i jelit, bóle brzucha przebiegające z nudnościami, wymiotami i biegunką, które prowadzą do postępującego odwodnienia, potem pojawiają się zimne poty i uczucie osłabienia. Czas trwania większości z tych chorób to godziny lub dni.

 

Niektóre jednak choroby (zwłaszcza pasożytnicze) trwają tygodniami, miesiącami, a nawet latami. Na zatrucia pokarmowe szczególnie narażone są przede wszystkim małe dzieci, osoby w wieku podeszłym, ludzie przewlekle chorzy lub mający niedobory immunologiczne, a także kobiety w ciąży.

Bakterie występują we wszystkich produktach żywnościowych spożywanych przez człowieka, dlatego bardzo ważne jest zachowanie pewnych zasad przy przygotowywaniu i przechowywaniu żywności, zwłaszcza latem, kiedy podwyższone temperatury sprzyjają namnażaniu bakterii i występowaniu zatruć pokarmowych.

 

Oczywiste wydaje się, że zawsze przed dotykaniem produktów żywnościowych powinno się myć ręce. Podczas upałów należy zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania żywności. Temperatura wewnątrz lodówki powinna wynosić 0-5 stopni Celcjusza. Wędliny o krótkiej trwałości powinno się kupować świeże i spożywać je jak najszybciej. Mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, powinny być przechowywane w lodówce osobno. Nie należy ponownie zamrażać produktów. Mięso i drób powinno się rozmrażać tuż przed przygotowaniem potrawy.

 

 

Do produktów „cieszących się” zła sławą, jeśli chodzi o wywoływanie zatruć pokarmowych, należą jaja będące głównym zródłem salmoneli, drób, który jest źródłem bakterii z rodzaju Salmonella i Campylobacter, wieprzowina i wołowina mogące być siedliskiem salmonelli lub innych bakterii, niepasteryzowane mleko i śmietana, surówka z kapusty, sałatki, niedokładnie ugotowane mrożone produkty oraz pasztety mogące zawierać bakterię Listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę, owoce morza (małże, ostrygi lub krewetki) oraz ryby też mogą wywoływać ostre zatrucie pokarmowe.

 

W przypadku zatrucia pokarmowego, które (jak już powiedziano) objawia się w czasie od kilku minut do kilku dni po spożyciu zatrutego produktu pod postacią nudności, bólu żołądka, wymiotów, biegunki, a czasami nawet gorączki należy podjąć działania zapobiegające odwodnieniu i zaburzeniom elektrolitowym. Wymioty są naturalnym sposobem na wydalenie z organizmu szkodliwego produktu, nie trzeba więc im zapobiegać ani z nimi walczyć. Należy natomiast wyrównać niedobory utraconego płynu, soli i cukru i w tym celu popijać małymi łykami rozcieńczony roztwór z cukru, glukozy lub miodu, a jeśli utrata płynów była duża i objawy utrzymują się przez kilka dni, także niewielką ilość soli rozpuszczonej w przegotowanej wodzie. Herbata rumiankowa działa łagodząco na żołądek oraz ma właściwości uspakajające.

 

 

Po przebytym zatruciu pokarmowym zalecana jest dieta lekkostrawna przez 1-2 doby, aby żołądek mógł rozpocząć normalną pracę. Podstawą takiej diety są banany, jabłka, ryż i sucharki. W większości przypadków zatrucia pokarmowe nie zagrażają życiu.

Wyjątkiem jest tu zatrucie jadem kiełbasianym. Botulotoksyna (czyli jad kiełbasiany) jest bardzo silną neurotoksyną, tzn, że jej działanie polega na zablokowaniu funkcji nerwów motorycznych na skutek zaburzeń w syntezie lub uwalnianiu acetylocholiny na zakończeniach neuronów.

 

Objawy kliniczne występują zwykle po około 18-96 godzinach od spożycia pokarmu. Pierwszymi objawami zatrucia są zaburzenia wzroku (podwójne widzenie, wzmożone odruchy na światło), następnie opadanie powiek, trudności w przełykaniu i wymowie, ślinotok. Objawy ze strony przewodu pokarmowego często są niewielkie; może wystąpić porażenie perystaltyki jelit, bóle brzucha, zaparcie stolca, wymioty. Gorączka zazwyczaj nie występuje, chory jest przytomny. Śmierć następuje na skutek uduszenia (przez porażenie mięśni oddechowych) lub zatrzymania akcji serca.

 

Ze względu na ciężki przebieg w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym konieczne jest leczenie szpitalne. Źródłem zatrucia są najczęściej konserwy jarzynowe (szpinak, groch, szparagi), konserwy mięsne i rybne, mięso wędzone i peklowane. Pokarm zawierający jad kiełbasiany często zawiera duże ilości gazu, który powoduje wydymanie puszek (bombaż).

 

Mając na uwadze powyższe fakty uważajmy latem na niektóre potrawy, szczególnie ciastka i wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów (torty, ptysie, eklery, napoleonki,serniki) , lody, sałatki i inne dania z majonezem, pasty z jaj, rybno-serowe, rybno-jarzynowe, wędliny i przetwory mięsne typu : kaszanki, pasztetowe, galaretki mięsne, podrobowe, wyroby mięsne surowe lub półsurowe (takie jak tatar, metka) oraz konserwy mięsne domowej roboty.

  Opracowanie: UT

Komentarze