zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Zakażenie E.Coli "o104:H4"06-06-2011

 

Najnowsze dane WHO dotyczące zakażeń E.Coli o104:H4
 
     Escherichia Coli to bakteria naturalnie bytująca w jelicie grubym każdego człowieka. Do kolonizacji dochodzi już w pierwszym tygodniu życia noworodka i ilość kolonii bakteryjnych od tego momentu systematycznie wzrasta. Jednak szczepy występujące fizjologicznie w jelicie nie są dla nas szkodliwe. Zagrożenie pojawia się wtedy, gdy dojdzie do zakażenia szczepami bakterii produkującymi toksyny, jak ma to obecnie miejsce w Europie.
     O104:H4 to serotyp E.Coli atakujący aktualnie wschodnie Niemcy. Serotyp ten ma zdolność produkcji tzw. werotoksyny, powodującej występowanie zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Według najnowszych doniesień WHO na dzień 5 czerwca liczba osób w Niemczech, u których potwierdzono zakażenie tym szczepem osiągnęła już 1536 (o 108 więcej niż dzień wcześniej). Z kolei liczba osób, u których zdiagnozowano HUS wynosi już 527 (czyli o 54 więcej niż dzień wcześniej). Dane te wskazują na stosunkowo dużą dynamikę narastania nowych przypadków chorobowych. Ilość ofiar śmiertelnych według tych samych danych wynosi obecnie 22 (z czego 21 w Niemczech).
     Zespół hemolityczno-mocznicowy powstaje wskutek przedostawania się toksyny z jelit do krwiobiegu. Tam niszczy ona śródbłonek naczyń krwionośnych prowadząc wtórnie do zmniejszenia ilości krwinek czerwonych i płytek krwi oraz do ostrej niewydolności nerek. Śmiertelność w tym zespole sięga 5-10%. U tych, którym uda się wyzdrowieć w wiele lat później może dojść do przewlekłej niewydolności nerek, wymagającej leczenia dializami bądź przeszczepem nerki. Pokazuje to zatem jak ważne jest wczesne zdiagnozowanie zakażeń i wdrożenie leczenia przyczynowego.
     Poszukiwania źródła zakażeń doprowadziły Niemieckich epidemiologów do Dolnej Saksonii. Ustalono, że zjadliwe bakterie zostały rozprowadzone z kiełkami fasoli i innych roślin. Pochodziły one z ekologicznego gospodarstwa rolnego jednak zostały już wycofane z rynku a sam właściciel zmuszony został do zaprzestania produkcji. Niemieckie władze w dalszym ciągu przestrzegają konsumentów przed spożywaniem lokalnych warzyw w tym pomidorów, sałaty i ogórków. W związku z dotarciem zarazków do Stanów Zjednoczonych i 11 krajów Europy, w tym także do Polski, zaleca się nie spożywanie warzyw importowanych z Niemiec.
 
lek. Adam Wolnica

Komentarze

Dodaj komentarz:

Pozostało 1000 znaków