zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

ZABURZENIA W ODŻYWIANIU 01-01-1970

ZABURZENIA W ODŻYWIANIU

 

Jedną z często spotykanych chorób w obecnych czasach są zaburzenia w odżywianiu Poszukując przyczyn powstania problemu w obecnym życiu takich jak fobii, lęków, a nawet relacji pomiędzy ludźmi oraz bólu i chorób o podłożu niewiadomego pochodzenia musimy poszukiwać przyczyny nie tylko w obecnym życiu, ale również sięgnąć do poprzednich wcieleń. Nasze istnienie należy rozpatrywać biorąc pod uwagę koło narodzin i śmierci.

Na przykład potrzeba objadania się na zapas istnieje w naszej podświadomości od pradziejów człowieka. Praczłowiek bowiem magazynował jedzenie, aby przetrwać. Dzieje człowieka od zarania dziejów były przepełnione różnego rodzaju kataklizmami, powodziami, wojnami. W takim stanie pobudzone były emocje strachu i lęku. Myślenie o śmierci, cierpieniu, zagładzie. I w ten sposób zagrożony człowiek był zmuszany gromadzić zapasy żywności. W takiej ilości, ażeby przetrwać. Pierwszym zachowaniem człowieka o informacji zagrożenia natychmiast był instynkt samozachowawczy o zabezpieczeniu swojej rodziny i najbliższych. Wszyscy pamiętamy okres stanu wojennego, kiedy wprowadzono godzinę policyjną. Pierwszym odruchem był szturm na sklepy w celu zapewnienie sobie zapasów żywności. Wykupywano wszystko włącznie z octem. Nawet godzina policyjna nie była w stanie powstrzymać tej fali. Działały komitety kolejkowe, które stały całą noc na mrozie po tzw. odpady mięsne. Trzeba było czy nie trzeba, kupowano wszystko, co można było dostać. W niektórych domach były już przepełnione spiżarnie, tapczany, szafy, a nawet piwnice różnym towarem. Podstawowym instynktem człowieka jest potrzeba jedzenia, schronienia i bezpieczeństwa, w jakimkolwiek momencie zagrożenia człowiek wykazuje samozachowawczy instynkt przeżycia. W dzisiejszych czasach możemy zauważyć, że osoby, które czują się zagrożone, żyją w jakimś strachu pobudzają ten instynkt i jedzą na zapas, zawsze więcej i częściej niż tego potrzebuje organizm. A przy tym tłumiąc swoje emocje, słabiej spalają. Jedzą wszystko co podejdzie im J pod rękę. Nie czują ani smaku ani przyjemności jedzenia. Jedzą, aby się uspokoić, wyciszyć. Pełny żołądek i uczucie sytości zaspakajają im tą potrzebę bezpieczeństwa.

Komentarze