zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Wino białe rodem z Gruzji 19-08-2019

Kwewri

 

Nazwa kwewri pochodzi od słowa, którym określano wielkie gliniane amfory. W naczyniach tych przebiegała maceracja soku ze skórkami, pestkami i szypułkami, a w konsekwencji produkcja najlepszej jakości wytrawnego wina. Co ciekawe, aby zapewnić winu stałą temperaturę winiarze zakopywali kwewri w ziemi. Cały ten proces mógł trwać kilka tygodni, miesięcy lub nawet lat. Jak wspomniałam we wstępie tradycja kwewri wciąż ma swoich wiernych wyznawców. Wielu z nich tworzy niezwykłe wina białe wytrawne, których nie znajdziemy w żadnym innym regionie świata.

 

Wino białe z Tsinandali

 

Zapewne niewielu z Was wie, że po II Wojnie Światowej w Polsce triumfy święciło wino białe Tsinandali. Pochodzi ono z upraw w okolicy Kachetii, gruzińskiej stolicy wina. Choć Tsinandali produkowane jest metodą europejską, a nie tradycyjną zwaną kwewri, jego popularność nie jest przypadkiem. Jedna z jego odmian – szczep Rkatsiteli – ma bardzo długą historię. Uzyskujemy z niego wina mało aromatyczne, ale za to mocno kwasowe. Rkatsiteli często łączy się z odmianą o nazwie kachuri mtsvane, co skutkuje lżejszym i bardziej owocowym smakiem.

 

Choć w Gruzji produkuje się przede wszystkim wina czerwone, jej rodacy szczególnie cenią białe odmiany.

 

Gruzja ojczyzną wina

 

W 2013 roku tradycja zwana kwewri została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Gruzja, kraj który zrobił dla wina tak wiele, w pełni zasługuje na ten honor. Tym bardziej, że prawdopodobnie to właśnie tutaj powstały pierwsze trunki produkowane z winogron. Mówi się nawet, że Gruzini już niemowlętom zwilżają usta winem, pokazując w ten sposób maluchom z czego słynie ich ojczyzna.

Komentarze