zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Spożywanie jaj może pomagać w prewencji nowotworów oraz chorób serca! 03-08-2011

 

Zaskakujące doniesienia o zawartości kurzych jaj.
 
     W świetle prowadzonych obecnie badań na Uniwersytecie Alberta w Kanadzie spożywanie jaj może pomagać w prewencji nowotworów oraz chorób serca. Uczeni przebadali wiele żółtek uzyskanych z jaj zniesionych przez kury żywione typową karmą składającą się z pszenicy i kukurydzy. Dotychczas uważano, że takie jaja są jedynie źródłem białek, lipidów, witamin i soli mineralnych. Wyniki badań były jednak zaskakujące.
     Istotą doświadczeń było wykazanie w żółtkach obecności dwóch aminokwasów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych: tryptofanu i tyrozyny. Aminokwasy te hamując utlenianie innych cząsteczek wpływają na wiele przemian zachodzących w organizmie, opóźniając jego "starzenie". Analizując właściwości jaj oszacowano ilość antyoksydantów zawartych w 1 surowym żółtku równoważną 1 jabłku lub 25 gramom żurawiny. Po usmażeniu lub ugotowaniu jaja ich ilość spadała do połowy.
     Tryptofan i tyrozyna to nie jedyne substancje przeciwutleniające zawarte w jajach. Żółtka zawierają bowiem karotenoidy - barwniki znajdujące się również w warzywach i owocach uważanych powszechnie za bardzo zdrowe. Dzięki ich obecności możemy opóźniać wystąpienie bądź zmniejszenie skutków wielu chorób takich jak zawał serca, nowotwory, zaćma czy choroba Parkinsona.
     Warto tutaj wspomnieć o poprzednim odkryciu tych samych naukowców. Wykazali oni, że białka zawarte w jajach są przekształcane pod wpływem enzymów żołądkowych i jelitowych do substancji działających podobnie jak inhibitory ACE (enzymu konwertującego angiotensynę) czyli leków obniżających ciśnienie tętnicze. Oba odkrycia stawiają pod znakiem zapytania tezę o szkodliwości częstego spożywania jaj z powodu dużej zawartości w nich cholesterolu, który ostatecznie powoduje zwiększenie ciśnienia tętniczego.
 
lek. Adam Wolnica
 
Czytaj także:

Wokól wielkanocnego jajka!

Komentarze

Dodaj komentarz:

Pozostało 1000 znaków