zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Przeciwzapalne właściwości imbiru i kurkumy 25-01-2021

Obecny sezon jesienno-zimowy to okres, w którym odporność organizmu jest dla nas jeszcze ważniejsza niż zwykle. Warto więc wspierać nasz układ immunologiczny za pomocą dobroczynnych właściwości niektórych roślin i przypraw. Na szczególną uwagę zasługują kurkuma i imbir, które mają mocne właściwości przeciwzapalne i mogą realnie wspierać nas w bakteryjnych i wirusowych infekcjach. Sprawdź, co warto o nich wiedzieć.

 

Przeciwzapalne właściwości imbiru

Imbir to przyprawa od wieków stosowana w naturalnej medycynie Dalekiego Wschodu. Jego korzenie zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, żelazo, wapń czy potas. Bardzo ważne jest także to, że imbir jest bogatym źródłem olejków eterycznych, między innymi zinferonu czy gingerolu. Ich działanie jest natomiast głęboko przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także wykrztuśne.

Właśnie dlatego napary i herbaty z imbirem polecane są podczas przeziębień i infekcji. Działa on nie tylko przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, ale także hamuje skurcze oskrzeli i rozrzedza zalegający śluz. Dodatkowo korzeń imbiru dotlenia komórki i poprawia ich ukrwienie, co wpływa pozytywnie na układ odpornościowy.

 

Przeciwzapalne właściwości kurkumy

Kurkuma to przyprawa, która podobnie jak imbir, wykorzystywana jest zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Spośród bardzo wielu dobroczynnych właściwości medycznych na uwagę zasługuje jej działanie przeciwzapalne. Zawdzięczamy je kurkuminie, czyli organicznemu związkowi chemicznemu, który jest jej głównym składnikiem.

Naukowcy z Ameryki i Danii odkryli, że ma ona zdolność do podnoszenia poziomu katelicydyny (CAMP) w organizmie. Jest to peptyd, który wpływa pozytywnie na zapobieganie infekcjom bakteryjnym, wirusowym czy grzybiczym. Co więcej, według naukowców z Mason University, kurkuma może także wspomagać już toczące się infekcje. Indyjska badaczka, prof. Aarthi Narayanan, odkryła, że kurkuma może hamować rozprzestrzenianie się wirusów w komórkach a przez to wpływać pozytywnie na samopoczucie pacjenta podczas leczenia.

 

Shot z imbiru i kurkumy — jak zrobić?

Zarówno imbir, jak i kurkuma mają dobroczynne działanie przeciwzapalne, które nie tylko wpływa pozytywnie na naszą odporność, ale także pozwala na łatwiejsze przechodzenie infekcji. W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na stosowanie środków, takich jak shot z imbiru i kurkumy.

Ten prosty do przyrządzenia napój może wspomóc nas w tym trudnym jesienno-zimowym czasie, szczególnie w momencie, kiedy spadki odporności są szczególnie niebezpieczne.

Shot z imbiru i kurkumy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Korzenie obydwu roślin należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startych roślin dodajemy sok z jednej cytryny, jedną dużą łyżkę miodu oraz odrobinę czarnego pieprzu. Całość zmielmy za pomocą ręcznego blendera.

W razie, gdyby konsystencja była zbyt gęsta, można dodać wody. Tego typu miksturę warto spożywać codziennie rano przez cały okres trwania sezonu grypowego.

Komentarze