zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Płynna i lekkostrawna dieta po operacji - co wybrać? 04-05-2020

To, jaki rodzaj diety zostanie zarekomendowany po operacji, zależy od naszego stanu zdrowia i rodzaju zabiegu. Najczęściej jako pierwsza pojawia się dieta płynna, którą tak szybko, jak to możliwe, zastępuje się dietą lekkostrawną. Poniżej znajdziesz więcej informacji o każdej z tych diet.

 

Według aktualnych zaleceń przerwa w przyjmowaniu posiłków po operacji powinna być tak krótka, jak to jest możliwe. Z tego względu dobrze, gdyby dieta płynna wprowadzona została już w dniu zabiegu. Dlaczego nie należy czekać z podawaniem choćby najprostszych posiłków? Skrócenie czasu głodzenia ma na celu zmniejszenie liczby powikłań infekcyjnych, przyspieszenie powrotu pracy jelit i skrócenie czasu przebywania w szpitalu.

 

Dieta płynna

 

Dieta płynna po operacji, jak mówi sama jej nazwa, ma na celu dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów tak, aby zapobiec odwodnieniu. Dozwolone jest zatem spożywanie wody przegotowanej, wody mineralnej niegazowanej, słabej herbaty bez cukru, mięty czy naparu z rumianku. Ponadto najczęściej podaje się przetarty przez gęste sito kleik na bazie kaszy jęczmiennej, ryżu lub płatków owsianych. Jeśli nie ma przeciwskazań, dopuszczalny jest także chudy rosół z cielęciny lub drobiu bez dodatków. Dieta składająca się tylko z płynów powinna być stosowana krótko, najlepiej nie dłużej niż 1-2 dni. Dłuższe jej stosowanie może przyczynić się do rozwoju niedożywienia. Z tego względu, tak szybko jak to możliwe, choremu wprowadzamy dietę lekkostrawną lub, jeśli nie może spożywać posiłków o stałej konsystencji, tzw. dietę płynną wzmocnioną, która w istocie jest dietą lekkostrawną tyle, że wszystkie posiłki miksowane są na płynną konsystencję.

 

Dieta lekkostrawna

 

Dieta lekkostrawna po operacji jest modyfikacją tradycyjnego jadłospisu. Dozwolone w niej posiłki bazują na produktach, które łatwo ulegają trawieniu, a nie zawierają tych ciężkostrawnych, wzdymających lub długo zalegających w żołądku. Z tego względu nie znajdziemy w nich takich składników jak tłuste mięsa i sery, tłuszcze poddane działaniu temperatury, a także nasion roślin strączkowych, cebuli, czosnku czy kapusty. Ponadto dieta lekkostrawna po operacji powinna być pozbawiona dań smażonych, panierowanych, ostrych przypraw, zabielanych zup śmietaną czy wszelkiego rodzaju zasmażek. Nie są wskazane także pełnoziarniste produkty zbożowe, jak ciemne pieczywo i grube kasze, a także słodycze i napoje zawierające alkohol. Kiedy wiemy już czego nie jeść, czas przejść do produktów, na których opiera się dieta lekkostrawna po operacji. Są to delikatne, gotowane i obrane ze skórek warzywa i owoce, drobne kasze i ryż, a ponadto chude mięso, ryby, chude produkty mleczne. Wszystkie dania powinny być gotowane, gotowane na parze lub pieczone czy duszone bez tłuszczu. Smak można nadawać potrawom używając delikatnych przypraw, jak sok z cytryny, koperek, natka pietruszki, kminek, tymianek, majeranek, rozmaryn, lubczyk, bazylia, oregano, cynamon, wanilia.1 Polecane napoje to woda niegazowana i słaba herbata. Ważny jest także schemat jedzenia posiłków. Z tego względu rekomendowane są mniejsze, a częstsze posiłki, np. 5 mniejszych, najlepiej co 3-4 godziny.

 

Doustne preparaty odżywcze jako wsparcie w diecie płynnej i lekkostrawnej

 

Na niektórych oddziałach szpitalnych, jako pierwsze posiłki, podawane są doustne preparaty odżywcze, np. Resource Protein. Jest to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która ma na celu dostarczenie organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników w łatwej do przyswojenia, płynnej formie. Warto rozważyć z lekarzem ich stosowanie jeszcze co najmniej przez 14 dni po przebytym zabiegu operacyjnym tak, aby uzupełnić straty witamin, składników mineralnych i białka wynikające z ingerencji chirurgicznej, gojenia rany, jak i samej choroby.

 

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.

1 Pachocka, L. Nomenklatura diet. W: Praktyczny podręczniki dietetyki, Jarosz, M. Red,; IŻŻ: Warszawa, 2010, 161-162.

Komentarze