zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Odpowiednie odżywianie w chorobie nowotworowej 26-01-2022

Dieta pacjenta onkologicznego

Posiłki w chorobie nowotworowej powinny dostarczać przede wszystkim dużo energii i białka. Prawidłowe odżywianie może znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia powikłań w trakcie leczenia, a także stymulować układ odpornościowy, by samodzielnie walczył z rakiem. Odpowiednie żywienie osoby z nowotworem określane jest mianem dietoterapii, która jest integralną częścią całego procesu leczenia. Celem dietoterapii jest utrzymanie właściwej masy ciała, aby nie dopuścić do niedożywienia i dodatkowego osłabienia organizmu. Dietoterapia redukuje również skutki uboczne radioterapii oraz chemioterapii, pobudza siły obronne organizmu i poprawia jakość życia chorego, który ma więcej siły do zmagania się z chorobą.

Zalecenia żywieniowe

Dieta pacjenta onkologicznego ustalana jest indywidualnie i zależy głównie od umiejscowienia nowotworu, wieku chorego, stadium zaawansowania choroby oraz formy stosowanej terapii leczniczej. Posiłki osoby chorej na raka powinny być lekkostrawne, eliminujemy potrawy smażone, wędzone, nie używamy ostrych przypraw. Ustalając jadłospis, bierzemy pod uwagę zwiększone zapotrzebowanie chorego organizmu na białko i energię, dbamy o odpowiednią ilość przyjmowanych płynów, by nie dopuścić do odwodnienia. Pamiętamy, żeby uwzględnić w diecie upodobania smakowe i preferencje żywieniowe pacjenta, ponieważ posiłki muszą być smaczne i oprócz funkcji zdrowotnej, nieść także przyjemność. Ważne jest, aby pacjent nigdy samodzielnie nie wykluczał z jadłospisu żadnych składników, nie ingerował w zaplanowany dla niego sposób żywienia. Dieta dla osób z nowotworami opracowywana jest w celu zapewnienia wszystkich niezbędnych substancji odżywczych oraz ich właściwej podaży.

Prawidłowa dieta w chorobie

Nie ma jednej, cudownej diety, która uleczy wszystkie choroby, ale odpowiednie odżywianie ma kluczowe znaczenie w każdym procesie leczenia i powrotu do zdrowia. Jadłospis pacjentów onkologicznych ustalany jest na podstawie indywidualnych potrzeb, z uwzględnieniem zwiększonego zapotrzebowania na energię i białko. Osoba zmagająca się z chorobą nowotworową potrzebuje nawet 20% więcej energii niż osoba zdrowa. Wynika to z faktu, że walka z rakiem przyspiesza metabolizm, dlatego, aby nie dopuścić do wyniszczenia organizmu, konieczne jest podawanie wysokoenergetycznych posiłków wspomagających układ obronny. Intensywna praca układu odpornościowego zaangażowanego w zwalczanie nowotworu, wymaga także większej ilości białka, które dostarczamy poprzez produkty odzwierzęce, takie jak jaja, ryby, chude mięso oraz nabiał. Ważna jest też odpowiednia podaż tłuszczy, np. z orzechów czy olejów roślinnych, która istotnie wpływa na przebieg leczenia. Przyczyniają się do wzmocnienia odporności, zmniejszają ryzyko przerzutów i wyniszczenie organizmu chorobą.

Do diety pacjenta onkologicznego warto włączyć suplementy dedykowane przy chorobach nowotworowych, np. suplementy na zywieniemaznaczenie.pl. Znajdziemy tam różnorodne preparaty stworzone z myślą o osobach zmagających się z rakiem i ich potrzebach. Wspierając dietę suplementami, dodatkowo pomagamy organizmowi walczyć z chorobą i negatywnymi skutkami leczenia. Stosując odpowiednie żywienie, dajemy sobie szansę na poprawę jakości życia w chorobie.

Komentarze

dodał: ~Glawność | 2022-02-09 08:36:41

thanks for sharing free games online

dodał: ~williams | 2022-01-25 03:23:15

Your article is really good and I was intrigued by it. It gives me a lot of useful knowledge and i thank you very much for that. drift huntwers

dodał: ~hobert | 2022-01-13 07:49:32

This is a great site so I want to thank you for developing it. It provides a lot of useful advice for those who are really interested in the topic they love, more specifically this post. shell shockers