zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Kwas masłowy jako narzędzie naprawcze dla jelit 17-09-2018

Jako, że jelita to jeden z najważniejszych organów naszego organizmu, ich prawidłowa kondycja i funkcjonowanie ma wpływ na zdrowie całego naszego organizmu, to właśnie w nich wchłaniane są niezbędne dla życia składniki. Wszystkie procesy trawienne wspierane są przez miliardy bakterii, produkujących wiele ważnych związków, bez których nasze prawidłowe funkcjonowanie nie jest możliwe. Skład naszej mikroflory bakteryjnej ma kluczowe znaczenie dla właściwej struktury i integralności nabłonka jelitowego, ale co równie istotne ma bezpośredni wpływ na efektywność naszej bariery ochronnej przed inwazją szkodliwych drobnoustrojów.

 

Co szkodzi florze bakteryjnej?

 

Obecny styl życia, pośpiech, stres, zła dieta(wysoko tłuszczowa), nadużywanie antybiotyków, nadmiar cukrów przyczyniają się bezpośrednio do uszkodzeń flory bakteryjnej jelit. Braki istotnych składników odżywczych, probiotycznego i prebiotycznego jedzenia powodują nieprawidłową pracę jelit, a to przyczynia się do innych problemów zdrowotnych. Zaczynając od problemów trawiennych, przez depresję, aż do zmian nowotworowych włącznie.

 

Kwas masłowy oddziałując na organizm bezpośrednio poprzez wpływ na florę jelitową i stan ścian przewodu pokarmowego również pośrednio ma wpływ na inne narządy i tkanki poza przewodem pokarmowym po jego wchłonięciu do krwi. posiada niejednokrotnie udowodnione korzystne działanie na przewód pokarmowy. Stanowi skuteczny środek między innymi w terapii zespołu jelita nadwrażliwego. Kwas masłowy jest materiałem energetycznym dla prawidłowego rozwoju komórek nabłonka jelitowego oraz odżywczo wpływ na prawidłową błonę śluzową jelit, jest także podstawowym źródłem energii dla nabłonka jelita grubego, którego niedobory prowadzą do obumierania kolonocytów.

 

Gdy nasza dieta jest właściwie zbilansowane i pożywieniu dostarczamy właściwe proporcje białka, węglowodanów, naturalnych tłuszczów i naturalnych prebiotyków, wówczas ilości kwasów tłuszczowych (w tym masłowego) w treści pokarmowej jest wystarczająca dla prawidłowego trawienia jak i procesów regeneracji odnowy błony śluzowej jelit. Niestety obecność w naszym codziennym życiu produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukry, niska ilość spożywanych produktów z dużą zawartością błonnika przyczynia się do obniżenia stężeń i ilości tych związków, kwasem masłowym włącznie.



Źródłem kwasu masłowego w jelicie grubym są: oporna skrobia, owies i otręby pszenne. Produkty takie, jak nasiona, warzywa, częściowo zmielone ziarna zbóż  i skrobia z dużą zawartością amylozy, dostarczają bakteriom tzw. opornej skrobi, a to one odpowiadają za produkcję kwasy masłowego. W badania zaobserwowano, że kwas ten  zwiększa wchłanianie sodu i wody w jelicie, działa przeciwzapalne i chroni przed przedostawaniem się bakterii z jelita do krwiobiegu.

 

Kwas masłowy poprawia jakość życia u chorych stosujących go jako uzupełnienie standardowej terapii, bez względu na stosowane w niej leki,  znacząco zmniejsza częstość występowania uciążliwych dla chorego objawów, takich jak dolegliwości bólowe oraz zaburzenia wypróżniania.

 

Stosowanie preparatów kwasu masłowego u osób starszych, u chorych z zapaleniami jelit, z zespołem tzw. jelita drażliwego, po operacjach jelit, czy po leczeniu nowotworowym jest szczególnie wskazane.  Jego działanie odżywcze dla komórek jelitowych szczególne zastosowanie znajduje u przewlekle chorych, wyniszczonych czy z zaburzeniami odporności.

 

Musimy być świadomi, iż mimo tego, że kwas masłowy jest dość szeroko dostępny w naszej diecie np. w mleku, jogurtach, kefirach, maślance, serach twardych w kiszonkach ( w kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach, fermentowanej soi), w oleju palmowym i kokosowym, to zawarte w tych produktach jego ilości są na tyle małe, że nie mogą mieć wpływu ścianki jelita cienkiego i grubego, szczególnie jest to ważne u osób chorujących.

 

Więcej na temat kwasu masłowego znajdziesz na stronie http://www.intesta.pl/.

Komentarze