zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Jaka jest idealna dieta na obniżenie cukru we krwi? 03-09-2019

Z tekstu dowiesz się:

  • co można jeść przy cukrzycy typu 2,
  • dlaczego w diecie cukrzycowej tak ważny jest indeks glikemiczny produktów,
  • dlaczego dieta przy cukrzycy to nie tylko dobór pokarmów, ale i odpowiedni sposób ich przygotowywania.

 

Na początek warto uświadomić sobie, że w przypadku takiej choroby jak cukrzyca dieta obejmuje nie tylko wybór odpowiednich produktów, ale również częstotliwość spożywania posiłków, ich kaloryczność oraz sposób przygotowywania. I tak gdy u pacjenta zostaje stwierdzona cukrzyca typu 2, żywienie powinno uwzględniać 5 niewielkich posiłków dziennie. Dzięki temu organizm będzie regularnie otrzymywał wszystkie niezbędne składniki, co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Dobór produktów, a także kaloryczność posiłków są uzależnione od indywidualnych potrzeb pacjenta, ale także jego wagi oraz preferencji.

 

Żywienie diabetyków musi obejmować ponadto odpowiednie przygotowywanie potraw – mile widziane jest gotowanie w wodze i na parze, duszenie, pieczenie w folii lub na pergaminie (chodzi o utrzymywanie diety lekkostrawnej), niewskazane – smażenie, szczególnie w głębokim tłuszczu, oraz grillowanie.

 

Co można jeść przy cukrzycy typu 2 – węglowodany

 

W przypadku diety cukrzycowej ilość i rodzaj spożywanych węglowodanów ma olbrzymie znaczenie. Jeśli jest to możliwe, należy z codziennego jadłospisu zupełnie wykluczyć lub przynajmniej mocno ograniczyć produkty zawierające cukry proste. Zalicza się do nich wszelkiego rodzaju ciasta i słodkie bułki, słodycze, słodzone przetwory owocowe, białe pieczywo, różnego rodzaju sztuczne sosy, kremy, mieszanki płatków śniadaniowych itp.

 

Podstawą żywienia osób starszych z cukrzycą powinny być węglowodany złożone, znajdujące się w ciemnym pieczywie, produktach z pełnego przemiału, płatkach owsianych, grubych kaszach, brązowym ryżu, makaronach razowych.

 

W doborze odpowiednich produktów pomogą tabele z indeksem glikemicznym produktów. Dieta przy cukrzycy powinna uwzględniać żywność z niskim indeksem glikemicznym, czyli węglowodanami złożonymi – są one trawione powoli, dają uczucie sytości na dłużej, pozwalają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym zawierają cukry proste, które są trawione szybko i powodują gwałtowne zwiększenie stężenia glukozy we krwi.

 

Jaka dieta przy cukrzycy – tłuszcze

 

Ważnym elementem diety cukrzycowej jest spożywanie odpowiednich ilości zdrowych tłuszczy. Należy bardzo mocno ograniczyć spożywanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, który jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, zwiększające stężenie złego cholesterolu we krwi, a przez to powodujące miażdżycę. Chodzi tu o masło, śmietanę, słoninę, smalec, tłuste wędliny, pasztety, kaszankę, boczek itp. Bardzo niezdrowe kwasy tłuszczowe typu trans obecne są np. w twardych margarynach, fast foodach i gotowych wypiekach.

 

Jakie tłuszcze zatem jeść? Przede wszystkim roślinne! Do sałatki zamiast majonezu lepiej użyć oliwy z oliwek, w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć również oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron), chude wędliny drobiowe, dobrej jakości wołowina (maksymalnie raz w tygodniu), mięso z kurczaka i indyka, a także ryby, zawierające mnóstwo bezcennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-3 i omega-6, bardzo ważnych w profilaktyce chorób układu krążenia.

 

Co jeść przy cukrzycy typu 2 – białko

 

Białko jest niezbędnym składnikiem diety cukrzycowej, choć powinno go być relatywnie niewiele i dobrej jakości. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na cielęcinę i wołowinę, częściej – na indyka, kurczaka i ryby. W diecie musi się znaleźć również chudy, naturalny nabiał (jogurty, maślanki, kefiry, twarogi) oraz rośliny strączkowe. Szczególnie wskazane są soja, soczewica oraz groch. Oprócz białka mają one w sobie mnóstwo wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B.

 

Jeśli senior z cukrzycą ma problemy z prawidłowym komponowaniem posiłków, warto poradzić się diabetologa lub dietetyka. Zasad diety cukrzycowej nie wolno lekceważyć, bo może się to skończyć pogorszeniem stanu zdrowia.

Komentarze