zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Guarana - poznaj jej właściwości 28-08-2018

Guarana jest pnączem, które rośnie w naturze w Ameryce Południowej i Środkowej. Przez stulecia stosowały je miejscowe plemiona, wykorzystując głównie nasiona, w których znajdują się duże ilości kofeiny. Guaranę spożywano w postaci sproszkowanej lub jako aqua branca, czyli po wymieszaniu z wodą. W Europie roślinę wykorzystuje się jako składnik toników, proszków od bólu głowy, napojów oraz suplementów diety.

 

Guarana - właściwości

 

Guarana jest doskonałym źródłem kofeiny - zawiera jej aż dwa razy więcej niż ziarna kawy. Ponadto roślina jest zdolna do syntezy alkaloidu, dzięki czemu kofeina uwalnia się wolniej i działa nawet przez 6 godzin. W nasionach guarany znajduje się też szereg innych składników ważnych dla funkcjonowania organizmu. Wśród nich można wymienić teobrominę, teofilinę, garbniki, saponiny, katechiny, epikatechiny oraz proantocyjanidyny. Dzięki tym składnikom odżywczym, kofeina w guaranie stymuluje ośrodkowy układ nerwowy. Przyjmowanie suplementów takich jak ThermaCuts zmniejsza uczucie zmęczenia fizycznego, poprawia nastrój, zwiększa koncentrację i łatwość zapamiętywania oraz działa termoregulacyjnie.

 

Garbniki w guaranie są odpowiedzialne za właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim roślina działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej i chroni przed powstawaniem płytki nazębnej. Saponiny działają adaptogennie, czyli poprawiają samopoczucie psychiczne i zwiększają odporność na stres. Wyciągiem alkoholowym z guarany leczy się zakażenia bakteriami E.coli, P. fluorescens i B.cereus. Dodatkowo wyciąg zwalcza zakażenia grzybicze. Suplementy z guaraną, takie jak Ultra Silm, są też pomocne w odchudzaniu.

 

Wpływ guarany na organizm

 

Działanie guarany jest szerokie, jednak najczęściej wykorzystuje się jej właściwości pobudzające i odchudzające. Suplement Silvets stosowany w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną pozwala stracić na wadze więcej kilogramów w krótszym czasie. Preparat chroni również przed powrotem nadprogramowych kilogramów podczas wychodzenia z diety.

 

Guarana wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że energia jest lepiej wydatkowana przez organizm. Termogeneza przyśpiesza, a układ nerwowy pracuje wydajniej, co prowadzi do szybszej utraty kilogramów. Dodatkowo spadek wagi jest związany ze spalaniem tkanki tłuszczowej, a nie jedynie z utratą wody zatrzymanej w organizmie. Guaranę często łączy się L-karnityną i innymi wyciągami z roślin, dzięki czemu jej działanie jest jeszcze szybsze i efektywniejsze.

 

Jak przyjmować guaranę?

 

Suplementy z guaraną są dostępne w postaci tabletek lub proszku. Forma tabletek jest łatwiejsza w dawkowaniu i bardziej przystępna dla osób, którym smak sproszkowanych ziaren nie odpowiada. Dzienna dawka guarany w tabletkach jest określana przez producenta suplementu i zwykle wynosi 250-500 mg. Do suplementów dodaje się również chrom, jod, witaminy, kwasy tłuszczowe oraz wspomnianą wcześniej L-karnitynę.

W postaci sproszkowanej przyjmuje się jedną łyżeczkę guarany na 250 ml napoju. Dzienna dawka wynosi od 1 do 2 łyżeczek suplementu. Zaleca się pić napój z guaraną o poranku i najpóźniej na 6-7 godzin przed snem ze względu na jego silne działanie pobudzające. Właściwości guarany wykorzystuje się w pełni, jeżeli zażywa się ją na 30 minut przed treningiem. Aby zwiększyć jej działanie, proszek można wymieszać z kawą rozpuszczalną. Ze względu na to, że guarana słabo rozpuszcza się w wodzie, należy długo ją mieszać. Osoby nieprzepadające za smakiem suplementu w postaci sproszkowanej mogą go stosować po wymieszaniu z kefirem lub jako dodatek do musli zjadanego o poranku. Guarana stosowana systematycznie przez kilka tygodni pozwala zrzucić kilka kilogramów więcej niż w przypadku stosowania samej diety i ćwiczeń fizycznych.

 

W przypadku chronicznego zmęczenia zaleca się stosowanie nalewki z guarany. 50 g sproszkowanych ziaren zalewa się 500 ml spirytusu i 750 ml wody. Proszek gotuje się pod przykryciem przez 5-8 minut, a następnie przecedza się przez bibułkę do filtrowania. Do odwaru dolewa się spirytus, ponownie filtruje i rozlewa się do butelek. Dzienna dawka nalewki wynosi 40 kropli. Nalewka ze sproszkowanych ziaren z guarany zwalcza zmęczenie, problemy z koncentracją i nadmierną senność w ciągu dnia.

 

Skutki uboczne guarany

 

Guarana jest bogatym źródłem kofeiny, dlatego najczęstszym skutkiem jej stosowania są nadmierne pobudzenie i problemy z zasypianiem. U niektórych osób może pojawić się uczucie niepokoju i lęku. Częstsze jest przyśpieszenie akcji serca, osłabienie, nudności oraz nasilenie wydalania moczu. Przekroczenie dziennej dawki guarany lub przyjmowanie jej pomimo nietolerancji bądź alergii może doprowadzić do zatrucia, które objawia się porażeniem ośrodka oddechowego i drgawkami. Słabsza reakcja alergiczna objawia się biegunką, zgagą, bólami głowy i utratą apetytu.

 

Zabronione jest stosowanie guarany przez cukrzyków ze względu na to, że suplementy z jej zawartością mogą pogłębiać insulinooporność. Ponadto roślina negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu osób z zaburzeniami pracy serca i chorującymi na nadciśnienie.

Komentarze