zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy.01-01-1970

Pomimo dużego postępu leczenia choroby wrzodowej w ostatnich latach, jest to nadal częsta patologia przewodu pokarmowego. Dotyczy ona w Polsce co 10 osoby. Większość chorych to ludzie młodzi lub w średnim wieku, wykonujący stresującą lub ciężką fizyczną pracę. Choroba trzykrotnie częściej dotyczy mężczyzn niż kobiet. U wielu osób nawroty choroby występują sezonowo, z okresami zaostrzeń wiosną i jesienią.

Wciąż uznaje się, że przyczyną powstanie wrzodu jest przewaga czynników agresji nad czynnikami ochronnymi błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Do czynników agresji należy zaliczyć przede wszystkim zakażenie bakterią Helicobacter pylori (odpowiedzialne za 80-95% przypadków), drobnoustrojem, który umiejscawia się w błonie śluzowej żołądka powodując jej uszkodzenie, co z kolei prowadzi do powstawania nadżerek i owrzodzeń.

Inne przyczyny to: długotrwałe przyjmowanie leków przeciwzapalnych, stres, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu. Istotną rolę odgrywają również czynniki psychiczne, środowiskowe i genetyczne. Dzieci osób cierpiących na chorobę wrzodową ma owrzodzenia 3 do 10 razy częściej niż reszta populacji.

Niepowikłana choroba wrzodowa objawia się bólami w nadbrzuszu, nadkwasotą, zgagą, wzdęciami, nudnościami, czasem wymiotami, niekiedy luźnymi wypróżnieniami. Ból występuje na czczo we wczesnych godzinach porannych (może także budzić chorego w nocy) lub 1-3 godziny po jedzeniu (wrzód dwunastnicy) lub niedługo po posiłku (wrzód żołądka). Kolejne przyjęcie  nawet niewielkiej ilości pokarmu lub przyjęcie leków zobojętniających sok żołądkowy powoduje szybkie ustąpienie bólu.


Leczenie choroby wrzodowej ma na celu nie tylko wygojenie się wrzodu, ale także zapobieżenie nawrotom choroby. Podstawą leczenia jest usunięcie potencjalnych czynników uszkadzających błonę śluzową, czyli: zlikwidowanie zakażenia Helicobacter pylori, unikanie leków przeciwzapalnych, rzucenie palenia papierosów itd.
Leczenie farmakologiczne choroby wrzodowej przeprowadza się zazwyczaj trzema lekami. Dwa z nich są antybiotykami, mającymi na celu zwalczenie zakażenia Helicobacter pylori w przewodzie pokarmowym. Trzeci lek zmniejsza wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Leczenie najprawdopodobniej będzie zaplanowane na okres około 7 dni oraz na kilka następnych tygodni tylko preparatem zmniejszającym kwaśność soku żołądkowego.

W tym czasie, jak również po zakończeniu leczenia, warto zwrócić uwagę na odpowiednią dietę, która może skrócić okres ostrych dolegliwości, przyspieszyć gojenie, jak również w pewnym stopniu uchronić przed nawrotami choroby.
- Ogólną zasadą jest nie głodzenie się. Zwiększamy liczbę posiłków z podziałem na mniejsze porcje (5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny).
- Należy dążyć do uregulowania pór posiłków, tak by wydzielanie soku żołądkowego następowało w określonych odstępach czasu, a małe regularne posiłki wpływały zobojętniająco na zawartość żołądka.
- Posiłki muszą być koniecznie spożywane w spokojnej atmosferze, powoli, z uważnym i dokładnym przeżuwaniem kęsów.
- Należy bezwzględnie unikać mocnej kawy, herbaty, kakao, alkoholu. Wszystkie te substancje powodują zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego, co powoduje dalsze uszkadzanie zniszczonej błony śluzowej.
- Wskazane jest rzucenie palenia papierosów. Oprócz zwiększenia wydzielania soku żołądkowego, palenie tytoniu upośledza ukrwienie narządów wewnętrznych, w tym także żołądka, co opóźnia gojenie się wrzodów i nadżerek.
- Należy zrezygnować z ostrych przypraw typu: pieprz, ocet (także w marynatach), musztarda, chili, papryka, chrzan. Wskazane są łagodne przyprawy jak wanilia, kminek, koperek.
- Szczególnie w ostrym okresie choroby należy ograniczyć produkty pobudzające motorykę żołądka, takie jak rośliny strączkowe (fasola, groch), kapusta, papryka, tłuszcze i potrawy smażone. Zwiększona motoryka żołądka może dodatkowo nasilać bóle.
- Należy unikać nadmiernego spożycia tłuszczów, ponieważ mogą one zwiększać dolegliwości. Zamiast tego zaleca się spożywanie białek (duszone lub gotowane mięsa, ryby, jajka) i węglowodanów (drobne kasze, płatki owsiane, makarony).
- Świeże warzywa i owoce powinno się spożywać pod postacią soków i przecierów. Zawarte w nich witaminy A i c mają działanie ochronne na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
- Zaleca się spożywanie potraw i napojów umiarkowanie ciepłych lub w temperaturze pokojowej (nie gorących, gdyż powodują one przekrwienie żołądka i dwunastnicy i nasilają objawy).

Należy kierować się przede wszystkim znajomością własnego organizmu. Szybko można się zorientować, jakie potrawy wpływają na pogorszenie lub poprawę naszego stanu. Odpowiednia dieta stwarza szansę dla żołądka na odpoczynek a co za tym idzie, na wyzdrowienie.


Komentarze