Forum www.informed.com.pl Strona Główna strona główna Internetowej Informacji Medycznej
 

Artykuły  
 FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja  
 ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    ZalogujZaloguj  
Badania krwi nadpłytkowosc

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
addy



Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 2

PostWysłany: Pon Paź 18, 2010 12:39 pm    Temat postu: Badania krwi nadpłytkowosc Odpowiedz z cytatem

Dzien Dobry
Od zawsze mialem duza liczbe plytek krwi, nawet raz lekarz przepisal mi accard, lek nasercowy na obnizenie bo mialem 600 cos i pieknie mi sie to obnizylo, akurat wtedy przechodizlem infekcje, 3 miesiace pozniej zrobilem badania i wszystko bylo w normie.A to byl rok 2004.Ostatnie badanie krwi mialem robione w maju 2006 roku.Wyniki krwi byly nastepujace:
WBC - 9.9 (4-10 norma)
RBC - 4.82 (3.8-5.Cool
HGB 14.5
PLT 436 (norma do 400)
limfocyty i reszta wynikow typu MONO w normie
OB 7
Niestety nie zglosilem sie z tymi wynikami do lekarza gdyz powiedzieli mi ze nie mam sie czym martwic.Niby ta nadplytkowosc byla lekka.Dodatkowo wtedy mialem powazne problemy z zebami (zepsute zeby przed leczeniem).Mialem wezly chlonne badane gdyz wyczulem sobie na szyi i wszystko bylo oki (usg wezlow chlonnych szyi mialem robione).Nie wiem czy nie zrobilem bledu jednak zglaszajac sie do lekarza z tymi wynikami.W necie wyczytalem ostatnio ze bialaczki i rak moze powodac podniesienie plytek.I sie przyznam wystraszylem.Ale przez te 4 lata bardzo rzadko chorowalem, mialem super kondycje, chodzilem na silownie itp na nic nie chorowalem.Czy te plytki mogly byc podniesione wtedy z powodu zebow? Pare miesiecy pozniej po tym badaniu niemal 3 miesiace chcodzilem do dentysty bo stany zapalne byly tak rozlegle ze musialem leczyc i wyrywac sporo zebow.Ciagle tez przytrafialy mi sie infekcje z tego powodu wczesniej, ktora antybiotykami te zeby musialem leczyc.Po wyleczeniu zebow infekcje zebowe przeszly.Czy podniesienie nawet lekko ponad norme plytek krwi oznaczaja od razu raka czy inne powazne choroby? Niestety jestem wystraszony, troche olalem sprawe ale inne wyniki byly super i mialem zaawansowane stany zapalne zebow.I wiem ze bede musial niedlugo isc do lekarza i sprawdzic.No ale skoro 4 lata przezylem i nic mi nie bylo to chyba nic strasznego sie tam nie dzieje.. Pytam o te plytki glownie czy stany zapalne zebow moga tez powodowac powiekszenie ich ilosci?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chll



Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 712

PostWysłany: Pon Paź 18, 2010 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podwyższony poziom płytek może wskazywać na toczący się stan zapalny. Myślę, że warto skontrolować ich poziom skoro zęby zostały już wyleczone (wystarczy morfologia, która kosztuje kilka złotych). Jeżeli poziom będzie powyżej normy to trzebaby udac się do lekarza rodzinnego i on powinien poprowadzić dalszą diagnostykę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
addy



Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 2

PostWysłany: Czw Paź 21, 2010 6:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobilem sobie badania krwi i mocz bo dostalem skierowanie od lekarza, lekarz mi powiedzial ze wyszly one nastepujaco:
Plytki 375 tys
Hemoglobina 14 tys 560
LEukocyty 8.42 tys
90 % Hemoglobiny we krwi cos tak powiedzial bo szybko czytal te wyniki.Mowil ze sa ogolnie dobre.
Cukier w normie, jedynie cholesterol podwyzszony.Czy to oznacza ze jestem zdrowy? Jedynie wyszlo bardzo wysokie cisnienie na ktore dostalem juz leki.Zawsze mialem pproblemy jestem obciazony mimo mlodego wieku bo w rodzinie ojciec i dziadkowie choruja na nadcisnienie.Troche mnie zdziwilo ze hemoglobiny mam 14 tysiecy 560 tak przeczytal lekarz.Patrze w parametry w necie i nie ma takich pomiarow, czy lekarz sie mogl pomylic? Pytalem go czy nie mam anemii, on mowil ze nie mam wiec mu wierze.A 90 % hemoglobiny co to oznacza?
Edit: Pewnie w miligramach mierzyli ta hemoglobine i dlatego tak przeczytal lekarz, wtedy by sie zgadzalo.Jednak pytanie odnosnie 90% hemoglobiny jest wciaz aktualne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chll



Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 712

PostWysłany: Nie Paź 24, 2010 10:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyniki są dobre czyli należy kontrolować ciśnienie i cholesterol. Wartość hemoglobiny podawana jest w g/dl i poziom 14 mieści się w normie. Nie ma czegoś takiego jak 90% hemoglobiny, więc to 90% musiało być podane odnośnie czegoś innego. Jeżeli masz wątpliwości to możesz zeskanować wyniki lub zrobic zdjęcie, zmieścić na jakimś serwerze i podać tutaj link, wtedy wszystko zinterpretuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group