Forum www.informed.com.pl Strona Główna strona główna Internetowej Informacji Medycznej
 

Artykuły  
 FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja  
 ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    ZalogujZaloguj  
ciągłe zmęczenie
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Sob Sie 02, 2008 4:34 pm    Temat postu: ciągłe zmęczenie Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry! Od pewnego czasu ciągle odczuwam zmęczenie moge położyć się spać o 23 i wstać o 11 co w ostatnim czasie było normą poprostu wcześniej nie mogłam nigdy się obudzić albo w nocy nie moge wogóle spać budze się co 15 minut i zasypiam po jakiś 40 minutach. Na początku jakoś nie zwracałam na to uwagi ale z biegiem czasu jest to bardzo uciążliwe. Dodatkowo moje nogi pełne są siniaków (ok. 7 na jednej i drugiej też, ręce troche mniej) wystarczy że się tylko lekko uderze a od razu pozostaje po tym ślad. Siniaki te są praktycznie nie do ukrycia a zwłaszcza w lato kiedy jest tak gorąco i nie nosi się długich spodni. Widoczne mam także miejscowo ( szczególnie na nogach ale nie tylko, nawet na twarzy!) przebijające naczynka krwionośne. Wyniki krwi z czerwca miałam w normie oto one:
leukocyty 8.199 norma (4-10)
erytrocyty 4.219 (4-6)
hemoglobina 12.600 (12-16)
hemakrotyty 37.900 (37-47)
śr. objętość krwinki 89.800 (84-94)
śr. stęż. hb w krwince 33.2004 (30-36)
płytki krwi 250 (150-350)
Niedawno (jakieś 3 tygodnie temu) postawiono rozpoznanie astmy czy moje objawy mogą być z tym powiązane czy raczej mogą sugerować coś innego jeżeli tak to co?
Z góry dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Sro Sie 06, 2008 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Niestety na podstawie opisanych przez Panią objawów trudno stawiać rozpoznanie.
Na razie proponuję dokończyć diagnostykę w kierunku astmy (a także przy okazji innych problemów "płucnych"). Dopiero wtedy będzie można zacząć szukać innych powodów.
Proszę się zastanowić czy w ostatnim czasie nie miała Pani jakichś stresujących przeżyć lub nie zmieniała znacząco swojego otoczenia, bo to są częste przyczyny zaburzeń snu (bezsenność w nocy, zmęczenie i sennośc w ciągu dnia) i wtedy pomagaja terapie relaksacyjne, łagodne środki uspokajające i prawidłowa higiena snu.
W wynikach widoczna jest niewielka anemia i warto byłoby uzupełnić dietę i pokarmy bogate w żelazo.
Natomiast pękające naczynka są najwyrażniej wpisane w Pani "urodę" i proponuję z ich powodu przyjmować leki uszczelniajace naczynia i calcium dobesilate.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Wto Sie 12, 2008 9:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stres raczej nie wchodzi w gre tym bardziej że mamy wakacje czyli czas odpoczynku zapomniałam jednakże dopisać jeszcze o dość częśtych bólach głowy. Wieczorami także gdy takowe bóle nie występują czuję dziwne uczucie "rozsadzania czaszki" nie można tego nazwać bólem jednakże jest to dość duży dyskomfort czuje tak jak by mi miała zaraz pęknąć czaszka, takie tętnienie w niej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek



Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 442

PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Proszę o cierpliwość. Pani Doktor "BASIA" jest na urlopie i nie może kontynuować na bieżąco korespondencji.
Pozdrawiam
Wiesław Misiek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 3:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio doszło jeszcze straszne osłabienie od ponad miesiąc (od ok. 25 sierpnia) chodze stale przeziębiona (kaszel, katar, ból gardła) w zeszłym tygodniu brałam przez 4 dni sumammed po nim było jeszcze gorzej temp. ponad 38 stopni jednego dnia a drugiego 35,4 do tego to ciągłe zmęczenie....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Sro Paź 08, 2008 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zozo, ja przez internet nie mam możliwości powiedzieć co Ci jest. Mogę co najwyżej podsunąć pewne pomysły.
Osłabienie, gorączka i bóle głowy występują w tak wielu stanach chorobowych, że niemożliwością jest, tylko na ich podstawie, postawienie diagnozy.
Czy miałaś robione od czerwca inne badania, takie jak morfologię krwi, badanie moczu czy zdjęcie klatki piersiowej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Sro Paź 08, 2008 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RTG miałam robione w czerwcu (kolejne raczej nie wchodzi w gre bo w ciągu ostatnich 10 miałam robione ok. 5 więc nikt nie zgodzi się już aby je zrobić) morfologi ani badania moczu od czerwca nie miałam jedynie IgE na roztocza wynik ujemny i próbe rozkurczową wynik dodatni i nic innego jakie badania radziłaby Pani zrobić za tydzień ide na kontrole do pulmonologa więc mogła bym podsunąć jakiś pomysł Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Sro Paź 08, 2008 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym 10 to chodziło o miesiące Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Pią Paź 10, 2008 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Specjalnie pulmonologowi nic nie możesz zaproponować Smile
Wynik dodatni spirometrii sugeruje astmę i sądzę, że pod tym kątem będziesz leczona.
Proponuję natomiast, żebyś porozmawiała ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu odnośnie skierowania na morfologię krwi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 3:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo dziękuje dostałam skierowanie na morfologię. OB. wskaźnik protrombinowy, CRP, TSH i wymaz z nosa gdyż oprócz ciągłego zmęczenia od ok. 2 miesięcy mam mnie ciągle katar kaszel itp. a antybiotyki ani inne leki nie pomagają
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry
co może być przyczyną wydłużonego czasu protrombinowego mam 17,3 (norma 12,5-16,5) przy wskaźniku 80,9 (80-120) i INR 1,29 (0,9-1,3)

co sądzi Pani o wynikach morfologi

WBC 6,7 (4,5-13)
RBC 4,04 (4,1-5,1)
HGB 12,3 (12-16)
HCT 36 (36-46)
MCV 89,1 (78-9Cool
MCH 30,4 (24-30)
MCHC 34,2 (28-3Cool
RDW 12,9 (12-16)
PLT 231 (140-440)
MPV 9,5 (6-13)
PDW 11,3 (6-12)

OB 15
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 10:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Przyczyn wydłużonego czasu protrombinowego może być kilka. Jedną z możliwości, jest fakt, że przez ostatnich kilka miesięcy chorowałaś i Twój układ krzepnięcia także ma prawo być osłabiony.
Nadal masz anemię, a OB może wskazywać na to, że cały czas w Twoim organizmie toczy się proces zapalny.
Myślę, że dobrze będzie jeszcze powtórzyć morfologię za jakieś 2-3 tygodnie, a jeśli się nie poprawi (i czas protrombinowy również) to warto pomyśleć nad wizytą u hematologa.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Czw Paź 30, 2008 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuje bardzo za odpowiedź obecnie dostałam antybiotyk clindamycin 300 tylko zastanawiam się czy go wogóle brać bo 3 antybiotyk wciągu niecałego miesiąca to lekka przesada, a poza tym przeciez w tak małej dawce ten lek ma działanie tylko bakteriostatyczne. Czy to możliwe bo wg jednego lekarza jest to alergia, która ciągle się nadkaża...(czy to możliwe aby alergia się nadkażała??) obecnie oprócz leków na astme dostałam dodatkowo avamys i xyzal i rzeczywiście czuje poprawe w postaci mniejszego kataru jednak osłabienie dalej jest obecnie doszła także temperatura ciała poniżej normy- wynosi ona ok 35 stopni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zozo



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 77

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapomniałam napisać jeszcze o ciągłym odczuwaniu zimna moge ubrać bluzke z długim rękawem na to polara i być pod kocem i mimo to jest mi zimno, inni domownicy mogą być na krótkich rękawkach i wcale nie jest im zimno, TSH mam w normie, no i ta temperatura ciała poniżej normy (najwięcej 35,4)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group