Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ciarcia
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:32 pm Temat postu: Trądzik a hormony |
|
|
Mam problemy z trądzikiem, dermatolog przepisuje mi coraz droższe maści, ale efekty są żadne. Poszłabym do endokrynologa, ale chciałabym od razu zrobić badania na hormony. Tylko nie wiem, które z nich mogą mieć wpływ na powstawanie trądziku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Basia
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Za kłopoty z trądzikiem, od strony hormonalnej z reguły są zaburzenia równowagi między testosteronem a estrogenami (zbyt wysoki poziom tego pierwszego, zbyt niski estrogenów).
Jeśli oprócz problemów z trądzikiem występują także zaburzenia miesiączkowania (nieregularne cykle, bardzo obfite lub bolesne miesiączki) to proponowałabym wybrać się raczej do ginekologa.
Oprócz tego na stan skóry mogą wpływać hormony tarczycy. Podstawowym badaniem jest wtedy oznaczenie poziomu TSH, ewentualnie dodatkowe oznaczenie poziomu fT3 i fT4.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
ciarcia
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 12:25 pm Temat postu: |
|
|
bardzo dziękuję jutro śmigam do lekarza zatem:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
gieneki8
|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2020 8:59 am Temat postu: |
|
|
W przypadku trądziku hormonalnego dermatolodzy zalecają wykonać badanie na testosteron wolny i całkowity, TSH, prolaktynę, insulinę oraz FSH i LH.
Ale warto najpierw skonsultować to z dermatologiem (możesz online https://e-dermatolog.pl/) jakie badania wykonać, przy okazji lekarz na pewno zaproponuje odpowiednią pielęgnację i leczenie skóry trądzikowej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zdzisiek78
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hugofirst1994
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2020 3:42 am Temat postu: Diagonal Windoku |
|
|
:l Great ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
davidhill15985
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2020 9:53 am Temat postu: |
|
|
What you said made a lot of sense. I have recently been looking for about this elagage for ages. |
|
Powrót do góry |
|
 |
adamschule852
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|