Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ona1978
|
Wysłany: Sob Paź 29, 2011 7:28 pm Temat postu: czy to endometrioza? |
|
|
Mam taki problem, gdyz od kilku m-cy boli mnie jakby ból z prawej strony ja mam wrazenie, ze to jajnik czasem promieniuje w tył pleców. Jak mam miesiaczke, to bol jest straszny i czuje tez ból w prawym jajniku. Podczas owulacji tez boli mnie strasznie ten sam jajnik. Staram sie o ciaze, ale mam z tym problemy. CZY MOZE to byc objaw endometriozy? mam 33 lata |
|
Powrót do góry |
|
 |
chll
|
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 11:28 am Temat postu: |
|
|
Tak, wskazane przez Panią objawy mogą sugerować endometriozę. Główne jej objawy to:
- trudności z zajściem w ciążę,
- zespół bólowy miednicy mniejszej,
- bolesne miesiączkowanie,
- bolesność przy współżyciu.
W Pani przypadku uważam, że dobrze byłoby wykonać laparoskopię, gdyż możnaby poprowadzić diagnostykę zarówno w kierunku endometriozy jaki i niepłodności. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ona1978
|
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 5:46 pm Temat postu: zap |
|
|
czy w histeroskopii widac czy jest endometrioza czy tylko w laparoskopii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
chll
|
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Endometrioza to obecność błony śluzowej jamy macicy w nieprawidłowym miejscu. W histeroskopii ocenia się błonę śluzową, która znajduje się na swoim miejscu, czyli w jamie macicy. Laparoskopia natomiast pozwoli zobaczyć czy błona śluzowa jamy macicy nie znajduje się gdzieś poza jamą macicy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ona1978
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 11:33 am Temat postu: zap |
|
|
Dziekuje za odp. A czy np jest sens robic badanie na raka ca125 i czy powinien byc podzywszony przy endo? |
|
Powrót do góry |
|
 |
chll
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 10:46 am Temat postu: |
|
|
Badanie poziomu glikoproteiny CA 125 nie jest tylko badaniem do oceny prawdopodobieństwa obecności nowotworu jajnika. Jego podwyższony poziom może sugerować właśnie endometriozę, zapalenie miednicy mniejszej itp. W przypadku diagnostyki endometriozy oznaczenie jej poziomu jest uzasadnione w połączeniu z wykonywaniem innych badań jak np. USG, USG+Doppler, MR, które łącznie ułatwiają postawienie diagnozy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ona1978
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 11:06 pm Temat postu: zap |
|
|
mi moja lekarka zaproponowała laparoskipie, aby sprawdzic co sie dzieje w brzuchu, ze nie moge zajsc w ciaze. Czy oprocz laparo mozna to jakos sprawdzic inaczej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
chll
|
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Skoro były wykonywane powyższe badania lub nie ma możliwości ich wykonania to najlepsza będzie laparoskopia. Może ona pomóc znaleźć przyczynę a czasami nawet na jej usunięcie. Jeżeli na nic przewlekle Pani nie choruje to nie powinno być żadnych przeciwwskazań do wykonania operacji i znieczulenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JulkazWrocka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kamea
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rakowska
|
Wysłany: Czw Lut 27, 2020 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Tak, nie zawsze stosuje się radykalne metody ale gdybyś miała poważny stan i musiała iść na zabieg to radzę iść od razu do szpitala medicover, bo tam trafisz do specjalistów którzy robią też skomplikowane wielogodzinne zabiegi, na nfz usuwają tylko pojedyncze ogniska co nie rozwiązuje problemu |
|
Powrót do góry |
|
 |
vuro
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|