Forum www.informed.com.pl Strona Główna strona główna Internetowej Informacji Medycznej
 

Artykuły  
 FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja  
 ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    ZalogujZaloguj  
Przewlekły kaszel - chłoniak?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuba123



Dołączył: 17 Maj 2016
Posty: 2

PostWysłany: Wto Maj 17, 2016 5:32 pm    Temat postu: Przewlekły kaszel - chłoniak? Odpowiedz z cytatem

Witam.
Mam 16 lat, od 3 miesięcy mam suchy, napadowy kaszel. Od miesiąca mam bóle w klatce piersiowej, na ogół w tym sam miejscu (lewa strona klatki piersiowej) i bóle w okolicach szyi (obojczyka) i barku. Po wysiłku pojawiają się duszności.
Krztusiec wykluczony, RTG klatki piersiowej prawidłowe, spirometria prawidłowa. Wykluczono przyczyny laryngologiczne i alergiczne.
Morfologia wykonana dwukrotnie w trakcie choroby - w marcu i na początku maja. Przy pierwszej nie było żadnych odchyleń (min. podwyższone leukocyty). Oto wyniki morfologii z maja:

Leukocyty - 14,4 [tys/µl] (3,8-10)
Erytrocyty - 5,46 [mln/µl] (4,2-5,6)
Hemoglobina - 15,7 [g/dl] (14-18)
Hematokryt - 42,9% (35-49)
MCV - 78,6 [fl] (77-92)
MCH - 28,8 [pg] (27-33)
MCHC - 36,6 [g/dl] (32,2-36,4)
Płytki krwi - 305 [tys/µl] (150-400)
Limfocyty % - 18 (15- 45)
Limfocyty - 2,6 [tys/µl] (1,5-4,0)
Neutrofile % - 78,6 (15-60)
Neutrofile - 11,3 [tys/µl] (1,50-6,00)
Inne(Eo,Bazo,Mono) % - 3,4 (3-14)
Inne (Eo,Bazo,Mono) - 0,5 [tys/µl] (0,0 -1,8)
RDW-CV - 12,6% (12-15)
PDW - 12,1 [fl] (9-17)
MPV - 9,5 [fl] (9-13)
P-LCR - 21,8% (13-43)

Rozmaz manualny:

Gran. pałeczkowate - 0% (1-5)
Gran. segmentowane - 75% (40-60)
Gran. kwasochłonne - 0% (3-8)

Gran. zasadochłonne - 0% (0-1)
Limfocyty - 18% (15-45)
Monocyty - 7% (3-8)

OB - 4 [mm/h] (0-15)
CRP - 5,15 [mg/l] (0-5)

LDH (dehydrogenaza mleczanowa) - 256 [U/l] (125-243)


LDH wykonałem ze wzgl. na to że obawiałem się chłoniaka. (trochę hipochondria, wiem) Od jakiegoś miesiąca mam małe stany podgorączkowe - 37,1/37,3. Nocami pocę się (głównie od pasa w dół, nwm czy to coś oznacza). Mam powiększone węzły chłonne szyjne, w okolicach żuchwy (jeden wygląda jakby były 2 połączone) i 1 nad obojczykiem. USG ostatnio nie wykonywałem ze wzgl. na to że mam przewlekle powiększone węzły. (od kilku lat) USG brzucha wykonywałem na początku roku ze względu na węzeł nad pępkiem, który ma skłonność do bolesnego "wskakiwania" tuż pod skórę.

Czy wyniki i objawy wskazują na zwyczajną infekcje (tak powiedział mi lekarz), jeśli nie - na co? Czy powinienem zbadać coś jeszcze? Mam możliwość wykonania CT klatki piersiowej - pytanie czy objawy dają powody do wykonania badania i czy nie będzie ono szkodliwe w kontekście nie dawnego RTG?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group