Forum www.informed.com.pl Strona Główna strona główna Internetowej Informacji Medycznej
 

Artykuły  
 FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja  
 ProfilProfil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości    ZalogujZaloguj  
skąd ta podwyższona amylaza w moczu (we krwi w normie)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aalan



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 4

PostWysłany: Wto Gru 18, 2007 5:37 pm    Temat postu: skąd ta podwyższona amylaza w moczu (we krwi w normie) Odpowiedz z cytatem

Tak z ciekawości byłem tego lata u irydologa a ten stwierdził że z moją trzustką jest coś nie tak i że mam zaburzoną florę bakteryjną w jelicie grubym. Miesiąc później dałem się namówić w swojej przychodni na badania profilaktyczne pod kątem trzustki, wątroby i serca jako że mam 43 lata więc warto to zrobić mimo że nic mi nie dolega i na nic się nie uskarżam. Po odebraniu wyników okazało się, że mam jedynie podwyższoną amylazę w moczu a wyniki były takie (w nawiasie podaję wartości normy):
Aminotransferaza alaninowa 14 U/I (<41)
Aminotransferaza asparaginowa 15 U/I (<38 )
Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (< 1,0)
Cholesterol całkowity 21,0 mg/dl (<200,0)
Glukoza 83,0 mg/dl (74,0-106,0)
Cholesterol HDL 49,0 mg/dl (>55,0)
Cholesterol LDL (wyliczony) 134,0 mg/dl (optymalny <100)
Trójglicerydy 145,00 mg/dl (<200,0)
Amylaza we krwi 75 U/I (<80)
Amylaza całkowita w moczu 586 IU/I (<380)

Następnie badanie na amylazę powtórzono i wyniki były podobne. Wykonano dalsze badania:
Poziom IgE całkowitego w surowicy krwi - 82,27UI/I (22-85 kUI/I)
Lipaza 64,63 U/L (0,000-60,0)
Kał na stopień strawienia:
Tłuszcz - nb.
Wł. mięsne - nb.
Skrobia - nb.
Zrobiono też badania krwi pod kątem nowotworów i tak:
CEA 1,1 ng/ml (0-3 ng/ml)
CA-19-9 <3,0 U/ml (0-37 U/ml)

wykonano też USG i tam wszystko jest jak najbardziej ok. a jedynie co może niepokoić to wzmianka iż: "Trzustka niepowiększona, o jednorodnej strukturze, niskiej echogeniczności". Wątroba i wszystko inne jak najbardziej w porządku ale co oznacza ta niska echogeniczność trzustki - lekarz jeden twierdzi że to jej stan zapalny a drugi że to nic takiego.

Jeżeli chodzi o morfologię to poza zakresem są tylko:
WBC: 10,4 H (4,0 - 10,0)
PLT : 110 (150-400)
PCT : 93 (100-500)
%LYM 61,1% (20,0-48,0)
%GRA 32,2% (50,0-76,0)
Ten lekarz który twierdzi, że niska echogeniczność świadczy o stanie zapalnym przypisywał mi Kreon 25000 i Neopancratynę ale ja się źle po tych lekach czułem i mam po nich coraz gorsze wyniki - Amylaza w moczu ostatnio doszła aż do 768 choć z drugiej strony były i wyniki badań w międzyczasie gdzie było jej tylko 338. Ten lekarz chcemi zrobić gastroskopię i położyć do szpitala a ten drugi twierdzi,żę z trzustką jest ok. bo nic na jej uszkodzenie nie wskazuje.
Mnie nigdy trzustka ani wątroba nie bolała - nawet po alkoholu (ogólnie bardzo mało piję) czy jedzeniu z grilla - a i żołądek choć nie za mocny to też mnie nigdy nie boli.
Jedyne na co mogę narzekać to problemy ze stolcem - i to już od dziecka. Stolec jest bardzo twardy i nie jednolity ale są to kulki małe lub większe a czasem ich taka zbitka i wtedy są problemy z wypróżnieniem się i kilka razy z tego powodu miałem krwawienie w wylotu odbytu.
Czy można te wyniki trzustki jakoś skorelować z tymi problemami ze stolcem - może to z powodu zaburzenia flory w jelicie i jak to sprawdzić? Doradźcie coś bo ja już sam nie wiem co robić i który z lekarzy ma rację.
No i czy przy dobrym stopniu trawienia a zatem i odpowiednich enzymów z trzustki branie leków zawierających enzymy trzustkowe może skutkować zwiększeniem zawartości amlazy w moczu bo organizm może się jej tamtędy pozbywać?


Ostatnio zmieniony przez aalan dnia Sro Gru 19, 2007 10:52 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Sro Gru 19, 2007 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo rzadko się zdarza, żeby wyniki amylazy były podwyższone, bez innych objawów ze strony trzustki (bólu, niestrawności, zmian w usg).
Amylaza z krwi przechodzi do moczu i dopiero jako taka jest wydalana z organizmu, dlatego z reguły podwyższenie poziomu w moczu koreluje z poziomem amylazy w surowicy. Warto byłoby wykonać oznaczenie poziomu izoformy trzustkowej amylazy, żeby mieć pewność, że nie toczy się żaden proces zapalny w obrębie trzustki.
Gastroskopię wykonuje się w takich przypadkach, żeby wykluczyć ewentualną chorobę wrzodową w obrębie żołądka i (przede wszystkim) opuszki dwunastnicy, bo może to być przyczyną wzrostu poziomu amylazy.
Spotkałam się z sytuacjami (choć tylko u dzieci), że przy nawykowych i częstych zaparciach dochodziło do wzrostu amylazy i tłumaczono to właśnie zaburzeniami ze strony flory jelitowej (choć nie da się określić kolejności; czy to zaparcia powodują zmianę flory czy to nieprawidłowa flora bakteryjna jest przyczyną zaparć). Najlepszym leczeniem zaparć jest odpowiednia dieta, z dużą ilością błonnika, aktywność fizyczna (sprzyja perystaltyce jelit), komfortowa atmosfera wypróżnień (często ten aspekt psychologiczny jest niedoceniany). Może Pan spróbować przyjmować przez jakiś czas preparaty bakterii probiotycznych (Lacidofil, Acidolac, Trilac) w celu przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aalan



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 4

PostWysłany: Sro Gru 19, 2007 11:03 pm    Temat postu: Re. Odpowiedz z cytatem

Tyle że ja nie wstrzymuję stolca i wypróżnienie następuje w niedługi czas po tym jak się pojawi taka potrzeba tyle że jest on zwykle niejednolity lecz jest w kilku kawałkach i są to bardzo często kulki mniejsze lub wieksze a czasem taka zbitka tych kulek. Jeden z gastrologów powiedział, że jakby stolec był jednolity to suma ruchów perestltycznych na całej długości stolca ułatwiała by wypróżnianie a jak są to małe kawałki to ruchy perestaltyczne jelit nie są w stanie tego małego kawałka wypchnąć aż tych kulek nagromadzi się więcej tyle że potem są te problemy w jego wydaleniu ze względu na jego średnicę i bryłowatość.
A może te problemy z niejednolitym stolcem i zwiększona amylaza w moczu to dwa symptomy czegoś wspólnego, jakiejś dolegliwości czy niedyspozycji organizmu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poziom amylaza w surowicy i moczu jest uznawany za wskaźnik funkcji wątroby. Natomiast brak wydzielania amylazy i innych enzymów trzustkowych sprzyja zaparciom. Przy zaparciach bardziej charakterystyczne byłyby niskie poziomy amylazy, ale i duża ilość niestrawionych elementów w kale. A w obecnej sytuacji żadna z tych rzeczy nie ma miejsca.
Fakt formowania kału w kawałki oznacza nie do końca płynną perystaltykę jelit. Może to być spowodowane zaburzeniami flory jelitowej jak i podłożem nerwowym (jelita są dość wrażliwe na wzrost napięcia układu nerwowego). Nadal proponuję spróbować stosowania bakterii probiotycznych, a także jedzenia bardzo często w niewielkich ilościach (tak, żeby jelita były cały czas "zajęte").
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aalan



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 4

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 3:19 pm    Temat postu: Re. Odpowiedz z cytatem

Byłem przed świętami u dobrego gastrologa i ten zapisał mi Cholestil i zalecił siemię lniane dwa razy dziennie oraz co rano na czczo szklankę przegotowanej wody dla rozruszania jelit oraz minimum 2 litry płynów w ciągu dnia. Ja do tego dołożyłemm te zalecane mi tu na forum bakterie probiotyczne czyli Lakcid raz dziennie i rzeczywiście pomogło. Już po trzech dniach wprowadzenia w życie tych zaleceń była radykalna poprawa w zakresie wydalania stolca i jego konsystencji i jeszcze tylko ciekaw jestem jak będą wyglądały wyniki badania moczu i krwi pod kątem amylazy. Serdeczne dzięki za porady.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 2065

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cieszę się, że czuje się Pan lepiej.
Proszę się aż tak bardzo nie przejmować wynikami, ponieważ nie leczy się samych wyników, a jedynie dolegliwości. Parametry biochemiczne czasem powracają do normy dopiero po dłuższym czasie, natomiast ważniejsze jest, że odczuwa Pan poprawę.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
waleeed00



Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 1

PostWysłany: Wto Mar 15, 2016 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poprawa w zakresie wydalania stolca i jego konsystencji i jeszcze tylko ciekaw jestem jak będą wyglądały wyniki badania moczu i krwi pod kątem amylazy. Serdeczne dzięki za porady.

__________________
waleeed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.informed.com.pl Strona Główna -> Pytania do lekarzy Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group